Lån utan säkerhet – en snabb guide

Låna pengar utan säkerhet

Om du går i lånetankar men inte har några fysiska tillgångar att sätta in som säkerhet så är ett lån utan säkerhet det som gäller. Att ta ett lån utan säkerhet är väldigt vanligt och kan komma väl till pass för en lång rad olika ändamål.

Samtidigt så kan det vara aningen nervöst att teckna upp sig på större lån. I den här texten kommer vi att tillhandahålla en kortare guide på några saker som kan vara bra att veta när det kommer till lån utan säkerhet. Det är alltid ditt eget ansvar kring beslut som du tar kring din privatekonomi, men förhoppningsvis kan den här texten hjälpa till med att räta ut eventuella frågetecken kring lån utan säkerhet.

Vad betyder lån utan säkerhet?

Vad betyder lån utan säkerhet?
Vad betyder lån utan säkerhet?

Som namnet skvallrar om så är ett lån utan säkerhet ett typ av lån där man inte sätter upp någonting som långivaren kan ta att sälja för att täcka upp skulder om låntagaren inte betalar tillbaka summan som har lånats.

När man tecknar ett bolån så är lägenheten insats, medans ett lån utan säkerhet helt enkelt handlar om att banken eller långivaren litar på att du kommer att betala tillbaka. Detta avgörs genom en kreditvärdighet, men det kommer vi tala mer om längre ner i den här texten.

Om du ska teckna upp dig på ett lån utan säkerhet

Om du vill teckna upp dig på ett lån utan säkerhet så måste du först och främst tänka efter kring om du verkligen behöver teckna upp dig på ett lån. Även om det idag går att hitta bra lån utan säkerhet så är det inte alltid som ett lån är den bästa lösningen för varje situation.

Se därför till att du har räknat och budgeterat för de kostnader som uppstår i samband med lånet samt att du är väl förbered på att betala av det. Om man inte kan betala tillbaka så kan ämnet gå vidare till kronofogden, någonting som gör det svårare att få lån i framtiden.

Vikten av att jämföra lån utan säkerhet

jämföra lån utan säkerhet
jämföra lån utan säkerhet

Till skillnad från exempelvis bolån så kan lån utan säkerhet skilja sig något enormt i räntekostnader beroende på vilken långivare man vänder sig till.

Det är därför extra viktigt att man jämför lån utan säkerhet innan man tecknar under något avtal. På så sätt så kan man hitta billiga lån utan säkerhet och spara stora summor pengar sett över tid. 

Men att hitta ett lån med låg ränta utan säkerhet kan vara mekigt om man klickar sig från hemsida till hemsida. Numera så finns det en enorm mängd olika långivare som alla erbjuder olika avtal och därför är det klokt att använda sig av en jämförelsetjänst som Enklare. Där kan man hitta lån med låg ränta utan säkerhet och ger dig en fantastisk överblick kring vad som finns tillgängligt.

Lån utan säkerhet och UC

UC står för upplysningscentralen och är ett kreditvärderingsbolag som grundades av några av Sveriges största banker. Detta används när man tar ett lån genom en bank, men det är inte alltid man vill att ens kreditupplysnings ska tas.

Vill man ta ett lån trots kronofogden utan säkerhet så kan en UC snåra till det, samtidigt som varje kreditupplysnings faktiskt sänker ens kreditvärde. Därför är det många som väljer att gå till en alternativ långivare istället för en bank när man ska teckna upp sig på ett lån utan säkerhet. Detta är möjligt eftersom att lån utan säkerhet tenderar att vara på mycket mindre summor än exempelvis bolån, där det alltid tas en UC.

Kan man ta ett lån utan säkerhet som arbetslös?

lån utan säkerhet som arbetslös
lån utan säkerhet som arbetslös

Det kan vara väldigt svårt att bli beviljad lån utan inkomst och säkerhet som arbetslös. Det finns som vi tidigare har nämnt vissa långivare som inte tar någon UC, men om du tar ett lån som arbetslös måste du se till att ha en plan kring hur du så snabbt som möjligt ska betala tillbaka lånet.

Det finns sms lån utan säkerhet, men detta är i regel mycket oklokt att teckna upp sig på eftersom det kan medföra enorma räntekostnader. Det går även i vissa fall att ta ett lån med skuld hos kronofogden utan säkerhet, men även här bör man vara extremt vaksam på hur räntan är upplagd.

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla
Skapa en budget
Läs mer

Hur du skapar en budget

En budget är ett riktmärke för hur mycket pengar du kan spendera inom en viss kategori, exempelvis under…