Hur du skapar en budget

Skapa en budget

En budget är ett riktmärke för hur mycket pengar du kan spendera inom en viss kategori, exempelvis under en vecka eller månad. Om du skapar en budget och håller koll på dina utgifter, kan du enkelt se vilka poster som går att förbättra.

Detta gäller inte bara för inköp av mat och livsmedel. Att skapa en budget är en stor fördel med de flesta poster i livet, t.ex. om du ska spela slotmaskiner, jackpottspel eller andra speltyper på ett live kasino, men även om du ska köpa skor, teknikprylar eller vad som helst.

5 tips för hur du skapar en bra budget

Använd följande tips för att skapa en bättre budget:

Dela in budgeten i olika kategorier

Dela in budgeten i olika kategorier

Det första du bör göra är att dela in budgeten i olika kategorier, såsom mat, elbolag, nöje, bostad och transport. Ha max 5-10 olika poster, annars riskerar du att det blir för komplicerat att hålla reda på det olika kategorierna. Det går alltid att utöka till fler poster om du vill ha en mer detaljerad beskrivning över dina utgifter.

Stäm av på regelbunden basis

Den här punkten är oerhört viktig. Stäm av och fyll i budgeten på regelbunden basis, annars riskerar du att du tappar bort dig i alla transaktioner, vilket kan göra att du lägger ner projektet helt och hållet. Tro mig, jag har varit i precis den situationen. Ha som rutin att stämma av dagens transaktioner i din bok, app eller var du nu bokför.

Ta hjälp av appar och hemsidor

Med hjälp av dagens moderna teknologi blir bokhållningen betydligt enklare. Visst, det går att använda papper och penna, vilket är ett effektivt sätt, men det finns bättre alternativ. Det finns många olika appar och hemsidor där du kan föra protokoll, och vissa av dem sköts till och med automatiskt (åtminstone till viss del) om du kopplar ditt konto eller kort till tjänsten.

Var realistisk

När du bestämmer din budget bör du vara realistisk men ambitiös. Försök att vara så sanningsenlig som möjligt, samtidigt som du försöker att sänka de utgifter som inte försämrar din livskvalite. Här kommer du förmodligen att få testa dig fram, och bli inte avskräckt om du underskattar hur mycket du spenderar inom en viss kategori. Här gäller det att ha en positiv inställning och istället bli glad över att det finns utrymme för förbättring.

Sätt mål

Först och främst gäller det att komma igång med budgeten. Men när du väl är igång och har en bra uppskattning för hur mycket du spenderar under en viss tid, är det dags att sätta mål. Det kan exempelvis vara att sänka dina transport- eller lånekostnader. Med mål blir det roligt att arbeta med din budget!

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla