Om du behöver låna pengar för att möjliggöra större köp så har du med största sannolikhet en hel del frågor och funderingar i samband med detta. Den svenska lånemarknaden kan stundtals vara förvirrande, samtidigt som det är oerhört viktigt att man har koll på allting för att utfallet av ens lån ska bli så bra som möjligt.
Men detta är inte helt enkelt. Den svenska lånemarknaden av idag är sprängfylld av konkurrens och det är väldigt svårt att lyckas navigera igenom all reklam och erbjudanden, särskilt om man kanske inte har särskilt bra koll på hur allting fungerar. I den här texten kommer du att kunna ta del av några tips och tricks som är bra att veta när det kommer till att teckna upp sig på ett lån i Sverige och som du förhoppningsvis kan ta med dig när du ska ta ett lån.
Vilka olika långivare kan man välja bland?
I Sverige så finns det idag primärt två olika typer av långivare: banker och fristående låneföretag. Vissa individer har också möjligheten att teckna upp sig på lån via exempelvis ens fackförbund men detta är inte någonting som är tillgängligt för alla. Så vilken av dessa två bör man välja?
Detta är någonting som man själv behöver ta ställning till individuellt. Många väljer att vända sig direkt till sin vanliga bank eftersom det sedan innan finns en relation och många uppfattar detta som ett smidigt och tryggt alternativ. Samtidigt så är det många som istället söker sig till fristående långivare på grund utav att man där kan bli erbjuden exempelvis bättre räntor, eller så är det lättare att bli beviljad. Sverige är ett land där lojaliteten gentemot bankerna är mycket hög och därför så krävs det ofta att fristående långivare lockar kunder med bra erbjudanden.
Hur hittar man det bästa lånet
Som tidigare nämnt så är den svenska lånemarknaden oerhört konkurrensfylld och alla långivare vill ha en som kund. På grund av detta så är det väldigt viktigt att man ser till att skaffa sig själv en överblick kring det som finns tillgängligt att välja bland. Detta går självklart att göra genom att klicka sig runt från hemsida till hemsida, men det är allt annat än smidigt.
Istället är det bättre att man vänder sig till en jämförelsehemsida såsom exempelvis finansruset.se eller en annan liknande tjänst. Där kan man snabbt och smidigt få sig en överblick kring alla olika erbjudanden som finns tillgängliga och man riskerar inte att missa någonting. Dessa jämförelsetjänster har blivit ovärderliga resurser för låntagare att använda sig av och är någonting som man alltid bör använda sig av.
Kreditupplysningar
Kreditupplysningar tas allt som oftast genom någonting som heter UC. UC står för Upplysningscentralen och är ett kreditupplysningsföretag som ger långivare information om låntagare. I en kreditrapport så ser långivaren om huruvida en låntagare har exempelvis betalningsanmärkningar eller ärenden hos kronofogden.
Det går att teckna lån utan UC, men enbart hos fristående långivare då banker som regel alltid tar en kreditupplysning. Det kan göra det möjligt för personer som annars hade haft svårt att få ett lån att bli beviljad, men för ofta med sig en högre ränta.
Tänk efter kring huruvida ditt lån är klokt att teckna eller inte
Detta är någonting som är oerhört viktigt. Att låna pengar kan vara en bra och sund idé, men det behöver göras av rätt anledningar. Man bör aldrig låna pengar för att konsumera, utan istället så bör lån vara reserverade för exempelvis värdeskapande ändamål såsom exempelvis en renovering av ens bostad eller liknande.