Tändstickornas och Carlsons hemland: vad man bör se i Sverige

an aerial view of a lake surrounded by trees

Sverige är ett av de vackraste länderna i Västeuropa. Det ligger på den skandinaviska halvön. Det värderas av älskare av aktiva vintersemestrar: det finns underbara skidorter med utmärkt kvalitet på backar och servicenivå. Det finns mycket underhållning för unga resenärer – Sverige anses vara ”barnens rike” av en anledning.

Sverige är också födelseort för Carlson och Astrid Lindgren, tändstickor och den populära musikgruppen ABBA. Även nätcasino svenskt använder aktivt dessa varumärken i sina spel. Förresten, på det virtuella utrymmet i Sverige kan du spela slots och roulette för pengar på laglig grund.

Vad är värt att se?

Innan du reser, tänk på din resväg i förväg. Museer och attraktioner är utspridda över hela landet, och det är omöjligt att se alla de mest intressanta sakerna på en resa.

Stockholm är en av Europas mest fascinerande och mystiska huvudstäder. Den är belägen på 14 öar. Kombinationen av vattenlandskap och medeltida kullerstensgator ger denna plats en unik smak. Det finns mer än 150 olika museer i Stockholm. Särskilt populära bland turister är det kungliga slottet ”Tre Kronor”, som byggdes på 1800-talet och är en av de största palatsensemblerna i Europa, världens enda museifartyg från 1600-talet ”Vasa”, National Art Museum, som innehåller unika målningar från 16-1800-talet.

Barnen kommer att älska den lilla mysiga nöjesparken och attraktionerna Gröna Lund och de svenska litterära hjältarnas hus Junibacken, där barnen kan träffa sina favoritkaraktärer av Astrid Lindgren. Sveriges slott förtjänar särskild uppmärksamhet. Gripsholms slott, som ligger vid sjön Melaren, är de svenska kungarnas permanenta residens. Erebu slott är ett ointagligt citadell vid Svartån och ett populärt vallfartsställe för turister från olika länder.

Det är värt att korsa Goethekanalen för att se Europas tredje största sjö, sjön Venern. Det är en hel vattenskärgård med 20 öar. Venern är ett populärt fiskeställe för både svenskar och turister. Det finns cirka 35 fiskarter i den. 

Var kan man vila?

Sverige har en mycket välutvecklad skidindustri. På grund av att snötäcket på skidorternas sluttningar håller i sig till april blir de särskilt populära i Europa på våren. De fyra favoritorterna är Ore, Selen, Tarnaby-Hemvan och Vemdalen. Selen föredras av par med barn, medan backarna i Tarnabyu-Hemvan endast är för proffs.

På vintern i Sverige, i staden Östersund i det världsberömda vintersportcentret, hålls skid- och skidskyttetävlingar regelbundet, till vilka ett stort antal fans från olika länder flockar.

Vad är gott att äta?

Det svenska köket är inriktat på att tillaga rätter av produkter som tål lång vinterförvaring och använder sig mycket av rökt kött, inläggningar, marinader, fetter och socker. Det finns mycket kött och fisk. Svenskar gillar mycket svagt kaffe och mineralvatten, och från alkoholpunsch, grog, vodka. Bland nationella rätter bör du prova soppa från torkade gula ärtor, köttbullar, julpotatisgryta ”Janssons frestelse”.

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla