Hur klipper man gräset rätt?

Gräsmatta

Kan man klippa gräs fel? Det är väl bara att köra gräsklipparen fram och tillbaka tills man har avverkat hela mattan? Ja, det kan man tycka. Men visst finns det fel sätt att klippa gräs, och sitter du med en ful gräsmatta så är det kanske just det du har gjort.. 

Du tycker kanske att det borde vara enkelt att klippa gräs, men så efter några veckor börjar mattan gulna och se förjävlig ut och du känner bara avsmak för att lägga ner en massa jobb på att hålla igång något som inte fungerar. I stället vill du slänga gräsklipparen i fiskdammen i trädgården, stänga dörren bakom dig och sova en stund

Men så finns det också rätt sätt att klippa gräset. Läs vidare så ska vi gå igenom best praxis när du klipper gräs, så att du kan känna att du kan vinna i gräsklipparspelet också.

Rätt längd på gräset är A och O för dess välmående

Rätt längd på gräset är A och O för dess välmående

Att klippa gräset felaktigt kan både skada utseendet på din gräsmatta och påverka dess hälsa. Det är möjligt att klippa för lågt, vilket gör att gräset tunnas ut, eller till och med får mossa att växa i stället för gräs.

Om gräsmattan börjar bli gul efter att ha klippts är det en indikation på att gräsmattan har klippts för lågt. Gräsmattan bör aldrig klippas ner mer än en tredjedel av sin totala höjd. 

Om det finns torra fläckar på gräsmattan – som blir karga och mörka med tiden – är det en indikation på att gräsmattan behöver mer vatten. Blir sommaren varm med ovanligt lite nederbörd kan detta bli ett problem. 

Då behöver du vattna gräsmattan med slang eller vattenspridare. Vänta dock inte för länge innan du kör igång med denna åtgärd. När gräset väl börjat må riktigt dåligt är det svårt att få igång det igen. Har det dött måste du så om gräset – vilket är ett stort jobb. 

Klipp lagom ofta för bästa resultat

Om du klipper din gräsmatta lagom ofta kommer den att hålla längre. Att inte klippa gräsmattan tillräckligt ofta kan få ogräs att växa snabbt – och ogräs gör både gräsmattan ful och stjäl näring från gräset.

Klipper du å andra sidan gräsmattan för ofta får gräset ingen chans att växa till sig och bli stark och frisk. Det är en balansgång att gå, och du får prova dig fram till vad just din gräsmatta behöver. Det finns många faktorer som spelar in i vad som är lagom för dig. Det kan vara olika jordmån, olika sorters gräs, olika mycket tillgång till vatten osv. 

Vad gör man när gräset har dött?

Om du trots allt får partier av gräsmattan som dör har du två alternativ. Oavsett vad bör du gräva upp de partier som är döda och luckra upp jorden. Därefter kan du antingen så nytt gräs eller köpa in rullad gräsmatta.

Oavsett vilken metod du väljer, försök hitta en sort som är samma eller snarlik den du har, så det inte blir konstiga variationer i gräset. Fråga en expert om du är osäker. I vissa fall kan det vara en idé att lägga om hela gräsmattan och därmed börja om från början.

Vanlig gräsmatta eller gräsmatta på rulle?

Rullgräsmatta är dyrare än vanlig gräsmatta, men den har sina fördelar. Om du sår din gräsmatta är den omöjlig att använda under tiden den växer, och du måste ha kunskap och se efter den väl. Rullgräsmatta kan å sin sida snabbt anläggas, gör ytan jämn och kan tas i bruk snabbt. Generellt kan man gå försiktigt på en utrullad matta nästan genast. Den tål vanligt slitage efter endast ett par veckor, då de olika bårdernas rötter satt sig ordentligt. 

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *