Är det möjligt att köra en el-sparkcykel i regn?

Bild på en man som åker elscooter

Elektricitet och vatten går inte ihop, som alla vet. Kan jag åka på min el sparkcykel om det regnar?

Vid utformningen av en elsparkcykel är väderförhållanden, särskilt regn, mycket viktiga frågor, och därför har många skyddsåtgärder vidtagits för att skydda användaren.

TIPS: En riktigt bra hemsida för att läsa om elsparkcyklar är https://elsparkcykeln.se

Vi kommer att ta upp alla dina frågor i det här inlägget, inklusive:

  • Är det sant att elsparkcyklar är vattentäta?
  • Vad händer när man kör en el-sparkcykeln i regn?
  • Är det säkert att använda min elspark i regn?
  • Vad ska jag göra om min el-scooter blir blöt?

Är det sant att elscootrar är vattentäta?

Även om de flesta elsparkcyklarna inte är helt vattentäta är de ändå vattenresistenta. Varje tillverkare måste ange en IP-klassning för sin produkt så att kunderna kan avgöra om den är skyddad mot fasta och flytande partiklar.

Vad är en IP-klassificering och vad betyder den?

En IP klassificering är en global standard som avgör hur väl elektriska höljen är förseglade mot damm, vatten och verktyg. En IP-klassificering är ett tvåsiffrigt tal som anger hur väl en produkt är skyddad. Ju högre siffran är, desto bättre. Intrångsskydd representeras av den första siffran, medan fuktskydd representeras av den andra siffran (t.ex. IP33). Den lägsta graderingen är 0 eller X, medan 5 eller högre anger ett gott skydd.

Vilka är IP-klasserna för elsparkcyklar?

IP-klassificeringen för el-sparkcyklar varierar mycket beroende på modell, men mer än hälften av alla el-scootrar på marknaden har ingen IP-certifiering alls, vilket innebär att du inte bör köra dem i regn.

Är det säkert att använda min elscooter i regn?

Det finns situationer när det inte är en bra idé att åka med din el-sparkcykel. Nedan listas några exempel:

Sikten är dålig.

Även om en liten skur sannolikt inte skadar dig, kan det vara farligt att åka elsparkcykel i ett störtregn. Även om en scooter med en hyfsad IP-klassning inte kommer att påverkas, hjälper det inte till med sikten, vilket gör det svårare för förare att se framåt när det regnar kraftigt. Även om din el-sparkcykel är utrustad med ett sofistikerat belysningssystem ökar körning med begränsad sikt risken för en olycka.

Det öser ner regn och rusk utanför.

När regn faller på marken absorberas det av jorden, men när en stor mängd regn faller på en gång kan man ändå tänka sig blixtöversvämningar från överfulla floder och bäckar. Du bör aldrig köra din elsparkcykel under dessa förhållanden, för om den blir helt nedsänkt kan den skadas ohjälpligt. För att inte tala om att din säkerhet kan äventyras och att du kan bli strandsatt långt hemifrån.

Vad ska jag göra om min elektriska skoter blir våt?

Vatten och fukt bör undvikas, även om din el scooter är vattentålig, särskilt om du vill att din el scooter ska hålla länge. Om din elsparkcykel blir våt finns här några förslag för att hålla den i utmärkt skick.

Se till att din elscooter är skyddad.

Använd ett vattenbeständigt skydd och förvara din el-sparkcykel på en torr plats. På så sätt skyddas din el-scooter från fukt och fukt. Välj ett överdrag som består av högkvalitativa material, till exempel lättviktig och bärbar polyester. Om den har varit ute i regn kan ett lämpligt överdrag påskynda avdunstningen av fukt för att förhindra långsiktiga skador.

Tänk på att ha ett billigt elbolag

När du åker elsparkcykel kan det vara bra att ha både bra och billig el. Om du är lite osäker kan vi rekommendera ett besök på elleverantör.net som jämför alla elbolag i Sverige.

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla