Världens mest framgångsrika e-sportspelare

E-sport

Vi lever i en digital era och det märks i alla aspekter av våra liv – från underhållningen vi konsumerar till våra jobb. De senaste åren har många av oss fått ta del av nya, flexibla arbetsmöjligheter över internet – oavsett om det rör sig om arbetsrelaterade möten eller uppdrag. En relativt ung bransch som speglar vår samtid och som har etablerat sig på allvar på sistone är e-sport. Antalet följare av e-sport har ökat lavinartat det senaste decenniet och detsamma gäller antalet utövare. I dag är det inte bara en handfull spelare som kan livnära sig på den digitala sportvärlden, antalet spelare som tjänar astronomiska summor blir också fler och fler.

Låt oss ta en titt på vilka spelarna är som har kammat hem allra mest prispengar på e-sport genom åren. Det här är spelarna som har varit med och satt e-sport på kartan på allvar, som gjort esport betting till en kassako för spelbranschen och som i största allmänhet lyft intresset för en industri med till synes bottenlös potential.

Johan ”N0tail” Sundstein

Bland eliten som har vunnit störst total prissumma hittar vi flertalet nordiska namn, men det är inte de svenska spelarna som dominerar. De senaste åren – i takt med att prispotterna blivit allt större – är det i första hand danska, men i viss utsträckning också finska, spelare som utmärkt sig allra mest.

Därav hittar vi också danske Johan Sundstein, känd under sitt alias ”N0tail”, på tronen över de som har kammat in mest pengar under sin karriär. Enligt data insamlad av Esports Earnings är Sundstein tidernas mest framgångsrika e-sportare, med en sammanlagd vinstsumma på makalösa 7,17 miljoner dollar.

Så gott som hela den vinstsumman är inspelad på tävlingar inom Dota 2 (Defence of the Ancients), men tidigare under Sundsteins karriär vann han också mindre summor på Heroes of Newerth.

Jesse ”JerAx” Vainikka

På andra plats över de mest inkomstbringande spelarna hittar vi finske Jesse ”JerAx” Vainikka, som har vunnit totalt 6,49 miljoner dollar under sin karriär. Att både Vainikka och Sundstein återfinns på listan är inte helt förvånande med tanke på att de under flera år var lagkamrater i Dota 2.

Det är inte heller förvånande att det är ännu en Dota 2-spelare som placerar sig så bra på topplistan över de mest framgångsrika e-sportspelarna. Faktum är att topp 50-listan domineras fullständigt av Dota 2-spelare, med några enstaka Fortnite- och CS:GO-spelare som de enda undantagen.

Stora prissummor från Dota 2

De stora pengarna inom e-sport har under många år funnits inom Dota 2. Och även om landskapet har jämnat ut sig en aning tack vare några uppstickare, är det naturligt att det är just utövare av Dota 2 som figurerar flitigast bland e-sportarna med mest lukrativa karriärer.

På plats 3–5 hittar vi ytterligare tre tidigare lagkamrater till Sundstein och Vainikka, och det i form av australiensiske Anathan ”ana” Pham (6,02 miljoner dollar), franske Sébastien ”Ceb” Debs (5,82 miljoner dollar) och finske Topias ”Topson” Taavitsainen (5,69 miljoner dollar).

Vi måste med andra ord leta oss ner till sjätteplatsen för att hitta en spelare som inte har samarbetat med de övriga i den absoluta toppen. Strax utanför topp 5 hittar vi tyske Kuro ”KuroKy” Takhasomi, med totalt 5,27 miljoner inspelade dollar.

Bäste svensk: Ludwig ”Zai” Wåhlberg

Bäste svensk på topplistan hittar vi först på plats 22, där Dota 2-spelaren Ludwig ”Zai” Wåhlberg placerar sig. Hans sammanlagda vinstsumma under karriären är inte heller speciellt blygsam och enligt uppgifterna ligger den just nu på 3,29 miljoner dollar.

Den e-sportspelare utanför Dota 2-sfären som tjänat allra mest pengar är amerikanen Kyle ”Bugha” Giersdorf, som spelat in totalt 3,48 miljoner dollar på Fortnite.

Framtiden för esport

Vilka vägar e-sporten kommer att ta framöver återstår givetvis att se, men sett till den kraft som intresset för den digitala sportvärlden har vuxit fram med under de senaste åren har vi gissningsvis bara skrapat på ytan. I takt med att prispotterna har vuxit har e-idrottarna blivit världsstjärnor. Förhoppningsvis kommer vi även att se fler svenskar leta sig upp i toppen under en nära framtid, vi har trots allt gång på gång visat att vi har några e-sportsvärldens absolut skickligaste spelare.

En intressant faktor i det hela är nästa generations VR-teknik som har potential att förändra spelvärlden så som vi känner till den i dag – kanske kommer även de största e-sportshändelserna ta vara på dessa nya möjligheter.

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla