Katerina Janouch – från sexualupplysare till migrationsdebattör 

Katarina Janouch

Den som vill veta mer om Katerina Janouch utsvävningar under 2020-talet bör genast lära sig termer som “demokratur” och “Swish-journalist”. Det är nämligen ord författarinnan själv slänger sig med, inte minst på sina konton i sociala medier. Och just hennes närvaro online har på senare år gjort henne betydligt mer känd än hennes tidigare karriär som författare och sexualrådgivare.

Katerina Janouchs historia

Katerina Janouch är barn till en kärnfysiker (pappan) och en professor (mamman, i strålningsbiologi). Hon är född i Prag, och har alltså rötterna djupt nere i den centraleuropeiskt akademiska myllan. Familjen kom till Sverige och Stockholm 1975, då Katerina Janouch var tio år gammal.

Sina föräldrar till trots var en egen akademisk karriär aldrig aktuell för Katerina Janouch. Hon har visserligen pluggat både konstvetenskap och litteraturvetenskap på universitetet, men varken journalistiken eller sexologin studerade hon till den grad att hon nådde en examen. Detta är något hon själv i efterhand har beskrivit som en styrka, inte minst i karriären som sexolog, terapeut och sexualrådgivare. 

Katerina Janouch – tidningsdrottningen

Bild på Katerina Janouch i en tidning

Vägen in i journalistiken gick via korrekturavdelningen på tidningen Expressen. Därifrån klev hon vidare till att själv skriva, bland annat för tidningen Mitt Livs Novell. Hon var med att grunda den högt ansedda svenska tidningen ELLE, och arbetade även som redaktör på detta magasin.

Det var dock via relationsspalten i tidningen VeckoRevyn som Janouch blev ett namn för den stora, breda massan. Då det begav sig, tidigt nittiotal, var sex och samlevnad inte något som det skrevs så ofta om i svensk press. Janouch stack ut som frispråkig sexualrådgivare och gjorde sig ett stort namn och en fin karriär på att vägleda svenska folket i frågor som gällde sex och samlevnad.

Katerina Janouch – författare för barn och vuxna

Janouchs stora intresse för att skriva ledde henne vidare i karriären, och hon har genom åren lyckats bygga upp ett brett författarskap. Hon har skrivit både barnböcker och böcker för vuxna. Ofta har hennes böcker teman som rör relationer och samlevnad. Hon har även skrivit en hel del litteratur med utgångspunkt i anhörigproblematik, både facklitteratur och skönlitteratur. Inte minst hennes äktenskap med konceptdesignern Robert Bohman har stått som inspirationskälla till dessa. Bohman har själv berättat offentligt om sina problem med bland annat narkotika.

Tongivande hållpunkter i Katerina Janouchs författarskap:

  • Våta spår, debut för vuxna 1993.
  • Böckerna om barnmorskan Cecilia Lund, elva titlar.
  • Barnböckerna om Ingrid, arton titlar.
  • Bilden av Sverige: en personlig resa, 2018.

Fram till 2017 publicerade ansedda förlaget Piratförlaget de flesta av Katerina Janouchs böcker. De avbröt dock samarbetet med anledning av de uttalanden och den nya riktning som Katerina Janouch gjort som offentlig person och debattör. Under det sena tiotalet hittade Janouch en utifrån sett ny politisk riktning, som gjorde henne mycket omstridd. Älskad av vissa, cancelled av andra.

“Stå upp för Katerina Janouch”

Bild på facebook gruppen "stå upp för katerina Janouch"

Sannolikt har du som läser inte missat alla de offentliga personer som fått “stå upp för”-grupper och liknande upprop kopplade till sina namn. Katerina Janouch är inget undantag. Inte minst kring de uttalanden hon gjort i migrationsfrågor, som lockat många nya följare till hennes konton i sociala medier från politisk höger och extremhöger. 

Startskottet på denna nya era i Katerina Janouchs karriär gick i en livesänd intervju i tjeckisk TV. Där menade Janouch att Sverige var utsatt för massinvandring, och av denna anledning var helt “kraschat”. Många höll med henne om hennes analys. Andra inte. Statsminister Stefan Löfven gick ut och kommenterade författarens uttalande med de enkla orden “väldigt konstigt”. 

Nedan är en länk till facebook gruppen “Stå upp för kateina Janouch”

Katerina Janouch naken!

Katerina Janouch naken!

På välkända (i vissa kretsar ökända) nätforumet Flashback går det att hitta en stor mängd trådar om Katerina Janouch, som lyfter alla möjliga åsikter om Janouch. Både som privatperson och offentlig person. De hittas både i kategorier som är rent skvaller, och sådana som är politiskt inriktade. 

Inte minst finns viss efterfrågan på Katerina Janouch naken online. Detta är något som många offentliga svenska kvinnor upplever, oavsett i vilken roll de blivit offentliga. Vad gäller Janouch kan dock sägas att det finns viss faktisk koppling till hennes yrke, i alla fall från då hon fortfarande var sexualupplysare. 

Nakenhet och sexualitet är nära sammankopplat, och kanske är det i utbildningssyfte denna eftersökning görs. Dock kan det också handla om Katerina Janouchs intresse för vinterbad, som ofta sker naken. Vinterbadande har blivit något av en svensk folksport, och Janouch har rapporterat om sina stunder naken i vaken på bland annat Facebook.

Katerina Janouch magasin – dagens Katerina Janouch

Du som idag vill ta del av Katerina Janouchs arbete som samhällsdebattör och självutnämnd swish-journalist, kan surfa in på hennes egenägda Katerina Magasin. Där har Janouch skapat ett utrymme för sina krönikor, texter och analyser som inte längre antas av etablerade nyhetsmagasin och debattsidor i någon större utsträckning. 

Vissa menar att hon gjort sig alldeles för kontroversiell för vanlig media som väljer att censurera henne. Andra menar att hon står för åsikter som de flesta etablerade tidningar helt enkelt inte håller med om, och att de är i sin fulla rätt att göra så. Via Katerina Magasin och sidor som kommenterar henne med motargument, kan du göra dig din egen uppfattning. 

En video intervju som ger dig en bra inblick i Katerinas liv!

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla