Så här tillverkas ballonger – det visste du inte

Ballonger. De lätta, färgglada och festliga skapelserna som förgyller atmosfären och sprider glädje vid varje tillfälle, är något som de allra flesta tycker om. Oavsett om det är som dekoration inför ett barnkalas, en fest eller ett evenemang så livar ballonger upp stämningen.

Alla har vi njutit av ballonger i våra liv, men väldigt få vet faktiskt hur de tillverkas. Vad de är tillverkade av, var de tillverkas och hur det egentligen går till är frågor som vi kommer att svara på i den här artikeln, så att du vet mer om de ballonger du väljer nästa gång du ska köpa ballonger.

Tillverkning av ballonger – steg för steg

Först och främst är det bra att veta att det finns många olika sorters ballonger. När du tänker på ballonger är det förmodligen de vanligaste gummiaktiga, färgglada ballongerna som du tänker på.

Det finns dock väldigt många fler olika sorter, som till exempel folieballonger, latexballonger och till och med industriballonger som används för just industriella ändamål. I den här artikeln tänker vi dock fokusera på de traditionella latexballongerna.

Steg 1 – insamling och bearbetning av latex

Från gummiträdet utvinner man den naturliga vätskan latex som vi använder bland annat i ballonger. Man utvinner vätskan ur trädet genom tappning. Det är en process som man använder för att samla in latexen på ett skonsamt sätt utan att det skadar träden. Vid tappning skär man ett snitt i trädets bark, så att latexen rinner ut och samlas i en behållare.

Nedbrytning av latex i naturen går rätt så fort, eftersom det är ett naturligt ämne. Flertalet tester visar att naturen bryter ner latex snabbare än både eklöv och trästickor. Dock innehåller många färgade ballonger ämnen som naturen inte bryter ner lika lätt.

Steg 2 – förbehandling av latexen

Efter tappning bearbetar man latexen så att den går att använda. Den insamlade latexen innehåller nämligen diverse föroreningar och proteiner som man behöver få bort. Under förbehandlingen separerar man och tvättar bort föroreningarna så att det bara är ren latex kvar.

Steg 3 – ballongformen skapas

När latexen är redo behövs en form att gjuta ballongen i. Formen är vanligtvis tillverkad i gjutjärn och har samma form som den uppblåsta ballongen ska se ut, fast i miniformat.

Runda ballonger är det vanligaste, men de går att tillverka i alla möjliga olika utseenden. Hur ballongen blir beror på vilken form de använder under produktionen.

Steg 4 – formen doppas i latex

När formen är klar doppar man den i latexen upprepade gånger. Varje dopp skapar ett väldigt tunt lager latex på formen. Ju fler gånger du doppar, desto tjockare blir ballongen.

För att säkerställa kvaliteten är doppningarna noga beräknade och kontrollerade. Det är viktigt att latexen blir jämnt fördelad över hela formen för att ballongen ska bli bra.

Steg 5 – torkning och vulkanisering

Efter att formen är färdigdoppad så torkar man den. Torkningen kan ske i en ugn eller i rumstemperatur, beroende på vilket tillverkningssystem man använder. Under torkningen sker en så kallad vulkanisering. Det är en kemisk process som omvandlar latexen från en flytande form till ett elastiskt material i ett stabilt tillstånd.

Steg 6 – skärning och buntning

Efter det skär man loss den från formen. Det är väldigt viktigt att man är noggrann när man skär bort ballongen för att undvika skador på den. Efter skärningen buntar man ihop ballongerna för att förpacka och distribuera dem.

Steg 7 – inspektion och kvalitetskontroll

Innan man förpackar och skickar ut ballongerna på marknaden gör man noggranna inspektioner och kvalitetskontroller. Man sorterar ut defekta ballonger och säljer endast vidare de som uppfyller den höga kvalitetsstandarden.

Steg 8 – färgning och tryckning (om aktuellt)

Om ballongerna ska vara färgade eller ha något tryck så gör man det nu. Fabriken applicerar färg eller tryck på ballongerna med hjälp av specialmaskiner.

Steg 9 – förpackning och distribution

De färdiga ballongerna förpackar man sedan och skickar vidare till återförsäljare och kunder runt om i världen. Hur man förpackar dem beror bland annat på vart de ska, vilka färger och former som önskas samt vad ballongerna ska användas till.

Var tillverkar man ballonger?

Latexballonger tillverkar man i flera olika delar av världen, men några länder står för majoriteten av produktionen. Kina är en av de absolut största ballongtillverkarna i världen, med många stora fabriker som tillverkar latexballonger. Många kända varumärken inom branschen har sina fabriker där och det är stor chans att de ballonger du köper i butiken är från Kina.

Man tillverkar även ballonger i USA, Europa och Sydamerika. De amerikanska tillverkarna specialiserar sig ofta på speciella former, storlekar och färger medan de europeiska är kända för sin höga kvalitet.

I Brasilien finns det väldigt mycket naturliga gummiträd, vilket har gjort att landet är en betydande aktör inom ballongproduktion. Naturgummit som Brasilien utvinner från träden använder man sedan både i landets egna fabriker samt säljer det vidare till andra länder.

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla