Intressanta fakta om fiber bredband

Bredband är namnet på den metod som man använder när man levererar höghastighetsinternet. Detta sker via kabel, DSL, fiberoptik eller andra typer av fysiska trådbundna anslutningar. Bredband är alltså ett brett begrepp som omfattar flera olika typer av internetanslutningar.

Fiberoptiskt internet, vanligen kallat fiberinternet eller helt enkelt “fiber”, är en bredbandsanslutning som kan nå hastigheter på upp till 940 megabit per sekund. Den har dessutom en extremt låg fördröjningstid.

Tekniken använder fiberoptiska kablar, som otroligt nog skickar data så snabbt som med ca 70% av ljusets hastighet. Dessutom är de fiberoptiska kablarna inte lika känsliga för svåra väderförhållanden som andra typer av traditionella kablar. Vilket effektivt minimerar avbrotten. Bredband via fiber är heller inte känslig mot elektriska störningar.

Fiberbredbandets skapare

År 2009 får Charles Kuen Kao Nobelpriset i fysik för sina “banbrytande genombrott som involverar överföring av ljus i fibrer för optisk kommunikation”. Hans arbete revolutionerar laser- och optiksektorn, och genom sina upptäckter möjliggör man bredbandstelekommunikationen som förändrar hela världen.

Under 1980-talet blev fiberlänkarna ryggraden i det globala telenätet, med hjälp av de så kallade single-mode-fibrerna som Kao hade förespråkat redan 1966.

Optiska fibrer

Fibrerna har en mycket liten diameter på 125 mikrometer, de är alltså bara aningen tjockare än människohår. För att skapa kablar så buntar man ihop fibrerna. De optiska fibrerna överför informationen i binär form, vilket är likt de 0:or och 1:or som används i elektronik, med hjälp av pulser av laser- eller LED-ljus.

När dessa blixtsnabba ljuspulser når fram till den avsedda platsen omvandlas de till en elektrisk port som dina apparater känner igen och kan använda.

På havets botten

Redan 1988 installerar man fiberoptiska kablar på Atlantens botten som förbinder USA med Europa. Ett gigantiskt nätverk av fiberoptiska kablar omsluter nu hela planeten allteftersom man lägger ned fler och fler ledningar på havets bottnar.

Med sina höghastighetsfunktioner och pålitlig dataöverföring har de expanderande fibernäten möjliggjort betydande framsteg inom telekomindustrin; vissa hävdar faktiskt att fiberoptisk teknik är det som gjort informationsåldern möjlig.

Mörka fiber

Måhända har du någon gång hört om “mörka fiber” och “ljusa fibrer” och undrar vad man pratar om? Den största kostnaden när man installerar fiberoptiska nätverk inte är själva kablarna. Det som kostar som mest är när man gräver ner kabeln.

Så telekommunikationsföretag lägger helt enkelt ner extra fiberoptiska kablar för att möjliggöra framtida användning. “Mörka fiber” avser alltså de kablar som man ännu inte använder, medan “ljusa fiber” avser ledningar som redan är anslutna (eller “tända”) och som används av telekombolagen för att leverera fiberinternet-tjänster.

Kan alla använda fiber bredband?

Trots att fiberbredband blir mer och mer vanligt så finns det tyvärr fortfarande flera orsaker som kan förhindra installation av bredband via fiber. Boende på väldigt avlägsna platser till exempel.

Tillstånd från kommunen och markägarna är dessutom nödvändigt eftersom det är ett komplicerat förfarande med flera olika aktörer inblandade. Ibland kan du beställa fiber direkt från fiberleverantörer.

Var dock beredd på att processen kan ta ganska lång tid.

Lär mer här: fiberleverantörer.se

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla
Läs mer

Brazil u-20 vs tunisia u-20

Brazilien gegen Tunesien im U-20-Fußball Fußball ist ein Spiel, das weltweit vereint und die brasilianische U-20 gegen Tunesien…